Antwoord op veelgestelde vragen

Een nieuwbouwwoning kopen, wat houdt dat precies in? Er komen vaak veel vragen op je af.
Daarom hebben we de meest voorkomende vragen op een rijtje gezet over het ontwikkelen en bouwen van een nieuwbouwwoning.

Algemeen
Hoe blijf ik op de hoogte van dit project?

Wil je op de hoogte blijven van de voortgang van dit project? Via digitale nieuwsbrieven, de BouwApp en Facebook ontvang je informatie.

Wat zijn de voordelen van een nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning heeft diverse voordelen ten opzichte van een bestaand huis of appartement.

  • In tegenstelling tot een bestaande woning, koop je een nieuwbouwwoning vrij op naam (v.o.n.). Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting, notaris- en kadasterkosten voor de overdracht betaalt;

De eerste jaren heb je nauwelijks onderhoudskosten aan je nieuwbouwwoning;

Een nieuwbouwwoning kun je via meer- en minderwerk naar eigen smaak vormgeven;

Een nieuwbouwwoning wordt duurzaam en gasloos opgeleverd;

Een nieuwbouwwoning voldoet aan de hedendaagse veiligheidseisen en isolatienormen.

Het verkoopproces
Kan ik een woning kopen in dit project?

De Woningzoeker op de projectwebsite geeft informatie over de beschikbaarheid van alle woningen in dit project.

Wat is een start verkoop?

Bij elk nieuwbouwproject organiseren we een start verkoop. Tijdens de start verkoop ontvang je de verkoopdocumentatie en het voorkeursformulier. Ook heb je de mogelijkheid om vragen te stellen aan de makelaar, zodat je een zo goed mogelijk beeld krijgt van het project.

Hoe kan ik me inschrijven?

Je droomwoning gevonden? Vanaf de start verkoop kun je je inschrijven door het voorkeursformulier in te vullen en binnen de inschrijftermijn naar de makelaar te sturen. Op het formulier geef je onder andere de voorkeur voor het woningnummer aan en je contactgegevens.

Hoe gaat het toewijzen in zijn werk?

Nadat de inschrijfperiode is verlopen, kijken we welke inschrijvingen het beste passen bij de woning. Vaak zijn er meerdere geïnteresseerden voor een woning. Dit betekent dat de verkoper en de makelaar een keuze moeten maken. Onder andere het voorbehoud van financiering en de verkoop van de eigen woning hebben invloed op deze keuze. Er kan ook een lotingsprocedure worden gestart. Mocht je niet direct in aanmerking komen voor een woning, dan plaatsen we je op de reservelijst.

Wat is een koop- en aannemingsovereenkomst?

Een koopovereenkomst gaat over de koop van de grond of een appartementsrecht. De aanneemovereenkomst gaat over de bouw van de woning of het appartementengebouw. De ondertekening van deze documenten vindt plaats bij de makelaar. Een kopie van de koop- en aannemingsovereenkomst gaat naar de notaris en stichting Woningborg.

Wanneer maak ik een afspraak bij de notaris?

Als de ontwikkelaar en aannemer beiden aan de opschortende voorwaarden uit de koop- en aannemingsovereenkomst voldoen, dan kun je een afspraak maken bij de notaris. Per brief brengen we je hiervan op de hoogte. De bouw kan op dat moment ook worden ingepland. Bij de notaris teken je de leveringsakte voor de grond en wordt de hypotheek ingeschreven in het kadaster. Gefeliciteerd, de koop is nu definitief!

Wanneer ontvang ik de technische tekeningen van mijn woning?

Als je een woning toegewezen hebt gekregen, dan nodigt de makelaar je uit voor een gesprek en overhandigt je de technische tekeningen. Je krijgt dan meer details over de woning en de afwerkstaat. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor het bespreken van je persoonlijke woonwensen.

De bouw
Wat is seriematig bouwen?

Woningen binnen een seriematig project zijn van vergelijkbare soort en dat biedt diverse voordelen. Dankzij een doorlopend ontwerp- en bouwproces kunnen we efficiënt en effectief bouwen. Daarmee borgen we de voortgang en kunnen we tegen een relatief lagere prijs woningen bouwen van goede kwaliteit. Met standaardopties die passen binnen het bouwproces, kunnen kopers hun persoonlijke wensen laten terugkomen in hun nieuwe woning.

Bij seriematig bouwen hanteren we op de bouwplaats een bouwvolgorde met opeenvolgende werkzaamheden, ook wel een ’treintje’ genoemd.

Wanneer start de bouw?

De bouw van je nieuwbouwwoning gaat van start als aan alle opschortende voorwaarden is voldaan. Deze opschortende voorwaarden vind je terug in de  koop- en aannemingsovereenkomst. Je ontvangt een zogeheten ‘hoera-brief’ waarin staat dat de bouw binnen afzienbare tijd van start zal gaan.

Uit welke fasen bestaat de bouw?

Het is eindelijk zover, de bouw van je droomwoning begint! De bouw bestaat uit 3 fases:

  1. 1. Ruwbouwfase: in deze bouwfase brengen we onder meer de fundering, muren, vloeren en het dak aan.
  2. 2. Afbouwfase: na de ruwbouwfase start de afbouwfase, die draait om de afwerking.
  3. 3. Opleveringsfase: de laatste fase is de oplevering.
Wie is mijn contactpersoon tijdens het bouwproces?

Na het ondertekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst krijg je vanuit het bouwbedrijf een kopersbegeleider toegewezen. De kopersbegeleider begeleidt je gedurende het hele bouwproces, van voorbereiding tot oplevering. Hij of zij adviseert over het mogelijke meer- en minderwerk en vertaalt je wensen naar de bouwplaats. Tijdens het bouwproces ontmoet je de kopersbegeleider een aantal keer persoonlijk. Daarnaast verloopt het contact via je persoonlijke online woondossier in VolgJeWoning.

Wat is VolgJeWoning?

Na het ondertekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst krijg je vanuit het bouwbedrijf een kopersbegeleider toegewezen. De kopersbegeleider begeleidt je tijdens het hele bouwproces, van voorbereiding tot oplevering. Naast een aantal fysieke gesprekken, verloopt het contact via VolgJeWoning. Dat is je online, persoonlijk woningdossier waar je als koper alle informatie over je woning kan vinden.

Wat is meer- en minderwerk?

Met meer- en minderwerk kun je je nieuwbouwwoning laten aanpassen aan je wensen ten opzichte van de ‘basiswoning’. Om de keuze overzichtelijk en haalbaar te houden, werkt de aannemer met meer- en minderwerklijsten. Op deze lijsten staan zaken zoals het verplaatsen van lichtpunten of stopcontacten of het plaatsen van een dakkapel of aanbouw.

In verband met de voortgang van het bouwproces gelden deadlines voor het meer- en minderwerk. De deadline hiervoor staat in je persoonlijke, online woondossier op VolgJeWoning, waarvoor de kopersbegeleider iedere koper uitnodigt. Heb je wensen die niet op de meer- en minderwerklijsten staan? Bespreek deze met je kopersbegeleider. Hij of zij kan samen met jou kijken of er mogelijkheden zijn.

Kan ik mijn nieuwbouwwoning tussentijds bekijken?

Natuurlijk is het fantastisch om door je nieuwe woning te lopen en te fantaseren over de inrichting. Daarom organiseren we een aantal kijkmomenten. Zo kun je op een veilige manier onder begeleiding je woning verkennen. In verband met je veiligheid kun je de bouwplaats alleen bezoeken tijdens deze georganiseerde kijkmomenten. Een bouwplaats is enkel toegankelijk voor volwassenen.

Oplevering
Wat is een vooroplevering?

Enkele weken voor de oplevering organiseren we een vooroplevering, ook wel voorschouw genoemd. De aannemer loopt dan samen met jou door de woning om onder andere het meer- en minderwerk te beoordelen. De punten die hieruit volgen, probeert de aannemer zoveel mogelijk op te lossen voor de definitieve oplevering.

Hoe verloopt de oplevering?

Tijdens de definitieve oplevering loopt de aannemer samen met jou nog eenmaal door je nieuwe woning om te kijken of alles correct is uitgevoerd. Je kan hierbij de hulp inschakelen van een onafhankelijke bouwkundige, bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis. Samen bekijk je de binnen- en buitenkant van de woning. Eventuele onvolkomenheden en beschadigingen verwerken we in het ‘rapport van oplevering’. In het opleverrapport vind je ook belangrijke adviezen die de aannemer tijdens de oplevering toelicht. Aan het eind van de oplevering teken je samen met de aannemer het proces-verbaal van oplevering.